Ginsengul American

Descrierea plantei
Ginsengul american (Panax quinquefolius) are frunze ce cresc într-un cerc în jurul unei tulpini dreapte. Florile sunt de culoare galben-verde în formă de umbrelă si produc fructe de padure rosii. Rădăcina arata ca un corp uman cu brațe și picioare.

Aria geografica
Ginsengul american a fost initial răspândit în padurile dese din regiunile Appalachi și Ozark (și regiunile impadurite adiacente, cum ar fi Pennsylvania, New York și Ontario). Planta a fost utilizata în mod tradițional în scopuri medicinale de catre nativii americani, care foloseau rădăcina ca un stimulent și pentru a trata durerile de cap, febra, indigestia și infertilitatea. Din secolul XVIII, rădăcinile au fost colectate de către "vânători de ginseng" și vândute comercianților chinezi sau din Hong Kong, care plăteau de multe ori prețuri foarte mari pentru radacini sălbatice în special vechi. Datorita popularității sale planta salbatica a fost recoltata excesiv, distrugandu-se habitatului său natural, ajungand astfel din ce in ce mai rar în cele mai multe părți ale Statelor Unite ale Americii și Canada.
Astazi poate fi cultivat în scop comercial, sub umbra artificiala, fiind de obicei recoltat după trei-patru ani, în funcție de tehnica de cultivare.
Provincia Ontario (Canada) este cel mai mare producător mondial de ginseng din America de Nord. Regiunea Marathon din statul Wisconsin, reprezintă aproximativ 95% din producție în Statele Unite ale Americii. 

Compozitia si efectele medicinale
Atât ginsengul asiatic cat și cel american conțin ginsenozide, care sunt substanțele despre care se crede ca dau ginsengului proprietatile sale medicinale. Dar aceste specii de ginseng conțin diferite tipuri de ginsenozide în cantități diferite. Ginseng american pare a fi mai relaxant decât ginseng asiatic, care poate avea efecte de stimulare.
Ca si Panax ginseng, ginsengul american conține ginsenozide de tip dammarane, sau saponine, ca elementele constitutive majore biologic active. Ginsenozide de tip Dammarane includ două clasificări: 20 (S) -protopanaxadiol (PPD) și 20 (S) -protopanaxatriol (PPT). Ginsengul american conține niveluri ridicate de RB1, Rd (clasificare PPD), și Re (clasificarea PPT) ginsenozide mai mare decat cea a Panax ginseng, conform unui studiu. Când sunt administrate pe cale orală, Ginsenozide de tip PPD sunt în mare parte metabolizat de către bacteriile intestinale (anaerobe) la PPD monoglucoside.
Studiile de laborator pe animale au constatat că ginsengul american este eficient în stimularea sistemului imunitar, și, ca un antioxidant. Alte studii arata ca ginsengul american ar putea avea un potențial terapeutic pentru bolile inflamatorii

Cercetarile Centrului Medical al Universitatii din Maryland (SUA) privind ginsengul american s-au concentrat pe o serie de condiții, inclusiv cele ce urmează.

Diabet
Mai multe studii umane arata ca ginsengul american a redus nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet de tip 2. Efectul a fost observat atât pe zahărul din sânge in conditii de repaus alimentar, cat și pe nivelul de glucoza dupa masa. Un studiu a constatat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au luat ginseng american înainte de sau împreună cu o băutură ridicat de zahar au o crestere mai mica a nivelului de glucoza din sange. Alte studii sugereaza ca ginseng din America de Nord previne complicatiile legate de diabet, inclusiv modificari functionale retiniene și cardiace prin reducerea stresului. Sunt necesare mai multe cercetari.
Un studiu la soareci a constatat că ginseng american boabe a fost mai eficace la scaderea nivelului de zahar din sange decat radacina.

Cancer
Ginsengul american a aratat ca inhiba creșterea tumorii. Într-un studiu de laborator pe celule de cancer colorectal, cercetatorii au descoperit ca ginsengul american poseda proprietăți puternice anti-cancer.

Raceala si gripa
În două studii, persoanele care au luat un anumit produs pe baza de ginseng timp de 4 luni au avut mai puține răceli decat persoanele care au luat un placebo. Iar la cei care au avut răceli simptomele lor nu au durat atâta timp, comparativ cu cei care au luat un placebo.

Tulburare hiperactivitate deficit de atentie (ADHD)
Un studiu preliminar sugereaza ca ginsengul american, în combinație cu ginkgo (Ginkgo biloba), poate ajuta la tratarea ADHD. Sunt necesare mai multe cercetari.

Imbunătățirea sistemului imunitar
Unii oameni de stiinta cred ca ginseng american îmbunătățește sistemul imunitar. În teorie, aceasta imbunatatire a functiei imune ar putea ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si a bolilor.

Cogniția
Un studiu preliminar a constatat că un consum zilnic de ginseng american a consolidat functia cognitiva la soareci. Sunt necesare mai multe cercetari.
 
Măsuri de precauție
Utilizarea de plante este o abordare pentru întărirea organismului și tratarea bolilor. Plantele, cu toate acestea, conțin componente care pot declansa efecte secundare și de a interacționa cu alte plante, suplimente, sau medicamente. Din aceste motive, trebuie să luați plante cu grijă, sub supravegherea unui medic, care este calificat în domeniul medicinii botanice. Întotdeauna spuneți medicului dumneavoastră despre orice plante luați.
Efectele secundare sunt rare, dar pot include: hipertensiune arterială, insomnie, anxietate, euforie, diaree, vărsături.
Pentru a evita hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge), chiar si la persoanele fara diabet zaharat, ia ginseng american cu alimente.Informatiile prezente au caracter pur informativ si nu inlocuiesc consultul medical de specialitate. Nu va fundamentati tratamentul doar pe baza acestora. Consultati medicul specialist cu privire la orice problema referitoare la sanatatea dvs.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu